Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2009 20:35 - Градина на покрива? По-лесно е, отколкото смятате
Автор: kaloian5 Категория: Други   
Прочетен: 3064 Коментари: 3 Гласове:
2



  image

Озеленяването на покривните части постепенно трупа все по-голяма популярност през годините. Процесът на осъзнаване на необходимостта от зелени площи, които да спомагат за обогатяването на въздуха с кислород, започва да набира скорост и все повече хора възприемат озеленяването като средството за опазване на еко-системата. В тази връзка една от свежите идеи на градинарите е буквално да преместят градината на покрива на дома си. За това, какво представляват тези "въздушни" градини и как да си направите сами такава, четете по-надолу съветите на doityourself.com. Какво представлява "зеленият покрив"?
"Зеленият покрив" е всъщност обикновен покрив, върху чиято повърхност е посадена живорастяща зеленина, а специална водоизолираща мембрана ограничава влагата да не проникне в самата сграда. Други компоненти като напоителна и отводнителна системи също могат да бъдат добавени. Зелените покриви са подходящи за индустриални сгради, жилищни сгради, офиси и други обекти с обширни плоски покриви. Този тип покриви са широко разпространени в Европа, където не само красят сивият градски пейзаж, но и служат като потенциално средство за запазване на известно количество дъждовна вода и енергия.

image

Видове покривни градини
Има два основни вида покривни градини — интензивни и екстензивни. Р азликата между двете е в изискванията към поддръжката. Интензивните градини се нуждаят от почва с дебелина от 30 см. В тях могат да се засадят дървета, храсти и цветя. Покривната структура може да издържи от 10 до 12 кг тежест на един квадратен метър площ. За тях са необходими комплексни напоителни и отводнителни системи. Екстензивните градини изискват почва с дълбочина от 3 до 12 см., на която могат да се поставят различни по вид тревни насаждения. Натоварването на покривната конструкция е само 1 — 6 кг/кв. м., в зависимост от вида на почвата и типа конструкция. Не се препоръчва да влизате в тази "крехка" градина, изисква се ежегодна поддръжка, но пък напоителните и отводнителни системи са максимално опростени.

image

Предимства
Едно от най-големите предимства да имате градина на покрива си е естетиката. Освен това, тази система поема въглеродния двуокис и пречиства замърсения въздух. Градината също така защитава самия покрив като елиминира неговото излагане на ултравиолетови лъчи и различните температурни изменения. "Зеленият покрив" понижава използваната електроенергия и запазва по-хладен интериора на сградата.

image

Недостатъци
Вероятно най-големият недостатък на покривната градина е нейното тегло. Ако тя се изгради върху покрива на стара сграда с проблеми в конструкцията, има опасност да пропадне. Евентуалното решение в този случай е да намалите размера на градината и да запазите покрива на сградата цял.

image

Скъпо ли е това удоволствие?
Според агенцията за защита на околната среда (EPA) в САЩ инсталацията на една покривна градина струва около 8 долара на кв. м. Това включва материалите, подготвителната работа и самото инсталиране. Р азбира се, у нас цените са различни, в зависимост от работата и материалите, които трябва да бъдат вложени.

image




Как да си построим градина на покрива сами?

Важно е да споменем, че почти всеки покрив може да "приюти" градина. Единственото ограничение е...Вашето въобръжение. Преди да започнете с изграждането на градината, задължително се посъветвайте със специалист, който да определи състоянието на покривната конструкция. Най-лесният начин да построите градина на покрива си е чрез поставянето на различни цветя в сандъчета. При по-издръжлива покривна повърхност можете направо да я покриете с пръст, но преди това ще е необходимо да инсталирането специална мембрана, която да защитава таванските помещения от нежелани течове. След това, за основа се поставя пласт чакъл, на повърхността на който обикновено се поставя филтрираща подложка. Финалният слой е от пръст и растения по избор. Покривните градини не замърсяват околната среда, спомагат за намаляване на замърсяването и осигуряват приятно местенце за почивка с изглед към останалата част на града. Всеки може да си построи такава градина, стига да не поставя рамки на своето въображение.

image


Тагове:   отколкото,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. jdeel - Красиво! На кой покрив да го напр...
29.12.2009 20:39
Красиво! На кой покрив да го направим?
цитирай
2. анонимен - facebook.com/group
30.12.2009 16:05
Property in Bulgaria
цитирай
3. kaloian5 - Ами на
31.12.2009 00:12
който пожелаете ... покриви бол :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kaloian5
Категория: Забавление
Прочетен: 157179
Постинги: 77
Коментари: 30
Гласове: 288
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930